Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Five Hole Arch (Colonnade Arch)

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie

OMSCHRIJVING

In het rotslandschap van zuidwest Amerika kan je veel arches vinden; een arch is een natuurlijke opening in vrijstaande rots of rotswand. Five Hole Arch is een heel opvallend exemplaar, zoals de naam al aangeeft heeft deze arch maar liefst vijf natuurlijke openingen. Eigenlijk is het een soort gewelf met één grote en twee iets kleinere openingen aan de voorkant, en met twee gaten in het plafond. Five Hole Arch wordt soms ook Colonnade Arch genoemd.

Five Hole Arch ligt in de San Rafael Desert (in het oosten van de staat Utah) in een bijzonder indrukwekkend rotslandschap net ten noorden van Canyonlands National Park. Vanwege de zeer afgelegen ligging is Five Hole Arch nog erg onbekend bij de gemiddelde toerist. De twee dichtstbijzijnde plaatsen zijn Green River, aan Interstate 70, en Hanksville, aan State Route 24. Vanuit die plaatsen is het ongeveer anderhalf uur rijden naar de trailhead. Daarna moet je te voet verder, de arch ligt op ongeveer 2 kilometer afstand van de plek waar je de auto moet parkeren. Het gebied is zeer eenzaam, de kans is erg groot dat je tijdens hike geen andere mensen tegenkomt.

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
route naar de trailhead

De route naar de trailhead is vrij eenvoudig te vinden, omdat Five Hole Arch dicht bij Horseshoe Canyon ligt, dat is een onderdeel van Canyonlands National Park. De weg naar Horseshoe Canyon wordt met borden aangegeven, je kan die borden dus volgen. Alleen het laatste stuk van de route is anders.

Vanuit Hanksville
Copyright © www.ontdek-amerika.nlAls je vanuit Hanksville komt, neem dan State Route 24 in noordelijke richting. Na ongeveer 16 mijl ga je rechtsaf, tussen de milemarkers 136 en 137, een onverharde weg op. Volg de route naar Horseshoe Canyon over een afstand van ongeveer 27 mijl. Neem dan niet de zijweg die naar Horseshoe Canyon gaat, maar ga nog ruim 5 mijl rechtdoor. Je bereikt een afslag naar rechts, de GPS-coördinaten van dit punt zijn N38.33.37 – W110.09.17. Volg de zijweg over een afstand van 4,6 mijl, en parkeer de auto op een slickrockplateau. De GPS-coördinaten van het slickrockplateau zijn: N38.34.34 – W110.05.24.
 
Vanuit Green River
Als je vanuit Green River komt, rijd dan eerst naar het centrum van deze plaats. Vanaf Main Street ga je Long Street in. Volg deze straat over een afstand van ongeveer 0,3 mijl in zuidelijke richting, daarna maak je een flauwe bocht naar links, je rijdt dan verder via Green River Avenue.Nog eens 0,2 mijl verder ga je rechtsaf, de Airport Road op. Je rijdt nu onder de Interstate door, de weg wordt al snel onverhard. Houd links aan, volg het bord waarop Horseshoe Canyon staat aangegeven. Je rijdt nu over de Flint Trail, een brede gravelweg. Langs de Flint Trail liggen diverse mooie badlands, en ook de fotogenieke Horse Bench Reservoir, een grote lege vlakte die bestaat uit opgedroogde witte modder. Blijf de Flint Trail volgen over een afstand van 37,5 mijl, en neem dan een zijweg naar links. De GPS-coördinaten van dit punt zijn N38.33.37 – W110.09.17. Volg de zijweg over een afstand van 4,6 mijl, en parkeer de auto op een slickrockplateau. De GPS-coördinaten van het slickrockplateau zijn: N38.34.34 – W110.05.24.

Toestand van de weg
Het laatste stuk van de route, de 4,6 mijl lange zijweg naar de parkeerplaats, bestaat deels uit slickrock en deels uit los zand. High clearance is absoluut noodzakelijk, 4WD wordt aanbevolen. Via een bocht ga je op gegeven moment steil naar beneden, met links naast je een afgrond. Dit gedeelte van de weg is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees. De rest van de aanrijroute is veel eenvoudiger, bij goede weersomstandigheden zijn de onverharde wegen goed begaanbaar. Bij regen kan de route echter tijdelijk onbegaanbaar worden, en na dagen met veel wind kan het zijn dat er zich zandophopingen op de wegen bevinden.

Waarschuwing
Kijk ook op onze pagina "Ga niet onvoorbereid naar eenzame gebieden !"

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
de hike

Copyright © www.ontdek-amerika.nlAfstand:  4,4 kilometer  (heen en terug)
Tijdens deze hike loop je midden door een slickrockgebied zonder specifieke herkenningspunten. Er staan cairns die wel enig houvast bieden bij het zoeken naar de juiste route, maar je hebt daarnaast ook absoluut een GPS-apparaat nodig om bij Five Hole Arch te kunnen komen en ook om je auto weer terug te kunnen vinden.

Vanaf de trailhead loop je in noordoostelijke richting. Na 1 kilometer bereik je Crocodile Rock (GPS: N38.34.47 – W110.04.55). Deze markante kei is naar schatting vier meter lang en anderhalve meter breed, bovenop zitten veel stekels. Net de rug van een krokodil. Vooraan de rots ligt nog een aparte kei die makkelijk voor de kop van een krokodil kan worden aangezien. Omdat Crocodile Rock zo klein is, kan je ’t makkelijk missen. Helaas zijn veel van de stekels afgebroken, als er nog meer stekels afbreken zal de rots de unieke aanblik kwijtraken.

Als je de kleine Access Arch ziet (GPS: N38.35.09 – W110.04.37), weet je dat je einddoel bijna hebt bereikt. Toch is Five Hole Arch op dat moment nog niet te zien, pas nadat je via een rotsrichel om Access Arch bent heengelopen, zie je Five Hole Arch voor je. Dit laatste stukje van de hike gaat over schuin aflopend slickrock, en is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees. Diep beneden je zie Green River liggen, met daarachter een zeer imposant rotslandschap dat voornamelijk uit diepe canyons bestaat. De GPS-coördinaten van Five Hole Arch zijn: N38.35.10 – W110.04.36.
 
ONZE ERVARING
Vraag ons naar onze mooiste ervaringen van onze reis van 2009, geheid dat we allebei al heel snel de dag zullen noemen waarop we naar Five Hole Arch zijn geweest. De schitterende arch, de adembenemend mooie omgeving en daarbij diverse interessante extraatjes hebben van die 26ste april een echte topdag gemaakt. Zoals de toch wel heel avontuurlijke rit naar de trailhead, op het moment zelf vond ik het best eng maar achteraf gezien was het toch wel een hele leuke, spannende ervaring. Crocodile Rock was heel apart, en ook langs de Flint Trail hebben we prachtige plekken gezien. Vooral het modderige Horse Bench Reservoir bleek heel fotogeniek te zijn.
 
links

Zehrer’s Place


Links Contact Disclaimer