Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Gila Cliff Dwellings National Monument

© copyright hanz meulenbroeks
     
Pdf Google Maps Algemene Informatie Fotoserie
     
OMSCHRIJVING

© copyright hanz meulenbroeksCliff Dwelling is de archeologische term voor prehistorische woningen die zijn gebouwd in nissen en onder overhangende rotsen. De Gila Cliff Dwellings zijn omstreeks het jaar 1280 gebouwd door de Pueblo Indians die behoorden tot de Mogollon Culture. Dit volk leefde van landbouw, de jacht en van handel met andere stammen, en de stamleden waren zeer bedreven in het vervaardigen van houten gereedschappen, kleden, potten en manden.
De trail in het park gaat naar een rotswand met diverse natuurlijke grotten; in enkele van die grotten bevinden zich in totaal 40 kamers waarin 10 tot 15 gezinnen hebben gewoond. Niet erg lang overigens, kort na het jaar 1300 zijn de woningen alweer verlaten. De reden daarvoor is niet bekend.

De rotswoningen zijn grotendeels gemetseld, al is er ook gebruik gemaakt van andere technieken zoals het inbouwen van ondersteunde houten balken en het afsmeren met modder. De woningen zien er nog grotendeels hetzelfde uit als 7 eeuwen geleden, ongeveer 80% van alle materialen verkeert nog in originele staat. Ook de natuurlijke omgeving is vrijwel niet veranderd, je krijgt tijdens een bezoek aan dit park dus een heel goed beeld van de omstandigheden waarin de Pueblo Indians hebben geleefd.
 
het park bezoeken

© copyright hanz meulenbroeksAanrijroute
Gila Cliff Dwellings National Monument ligt in het zuidwesten van de staat New Mexico, 44 mijl ten noorden van de toeristische plaats Silver City. Je kan het park via twee verschillende routes bereiken.

De eerste route begint in Silver City en gaat via New Mexico State Route 15. Dit is een zeer bochtige, 44 mijl lange weg, die door het mooie Gila National Forest en de Gila Wilderness heen loopt. De gemiddelde snelheid op deze route ligt vrij laag, trek hiervoor dan ook 1½ tot 2 uur uit.

Als je de bochtige route wilt vermijden, bijvoorbeeld omdat je in een camper rijdt, dan kan je ook via State Route 35 naar het park rijden. Deze weg begint bij de plaats Mimbres, 27 mijl ten oosten van Silver City. De afstand van Mimbres tot aan het park is 42 mijl, het laatste deel van deze route gaat via State Route 15.

Het Visitor Center ligt niet in het park zelf. Kort voor het einde van State Route 15 bereik je een splitsing: voor je ligt het Visitor Center (op korte afstand van de splitsing), het park zelf bereik je als je op de splitsing linksaf gaat. Vanaf de splitsing is de afstand minder dan 2 mijl. De weg eindigt bij een ruime parkeerplaats met toiletten en een Ranger Station. De hieronder genoemde trail begint bij het Ranger Station.

© copyright hanz meulenbroeksDe trail
De enige trail in het park is een loop-trail met een lengte van 1 mijl (1,6 kilometer). Allereerst steek je de West Fork of Gila River over, daarna ga je linksaf via een mooi aangelegd pad dat over de bodem van de groen begroeide Cliff Dweller Canyon loopt. Er zijn een aantal kleine trapjes en houten bruggetjes. Op gegeven moment bereik je een uitkijkpunt vanwaar je de cliff dwellings voor het eerst kan zien, je hebt dan iets minder dan de helft van de wandeling afgelegd. Voorbij het uitkijkpunt begint het pad flink te stijgen, over een korte afstand ga je 55 meter omhoog. Er zijn overal traptreden in de rotsen uitgehakt, de klim is voor iedereen die goed ter been is eenvoudig te doen.

Kort nadat je het hoogteverschil hebt overwonnen bereik je de eerste grot waarin enkele overblijfselen zijn gevonden, waarschijnlijk bevonden zich hier 700 jaar geleden drie kleine opslagruimtes en een haard.De vierde en de vijfde grot zijn het mooist. De oude rotswoningen zijn hier heel goed bewaard gebleven; je mag via een ladder naar boven klimmen zodat je alles van dichtbij kunt bekijken. In de grotten is over het algemeen een vrijwilliger aanwezig die eventuele vragen kan beantwoorden.

Voorbij de grotten gaat het wandelpad nog een paar honderd meter verder, je loopt hier vooral bergafwaarts. Uiteindelijk kom je weer uit bij de brug over de West Fork of Gila River.

© copyright hanz meulenbroeksBegeleide tours (info 2016)
Je kan de hierboven genoemde trail ook onder begeleiding doen, uiteraard krijg je dan veel extra informatie. De begeleide trail vindt 2x per dag plaats (om 11.00 uur en om 13.00 uur). De begeleiding geldt alleen voor het gedeelte bij de cliff dwellings zelf, houd er rekening mee dat het vanaf de parkeerplaats ongeveer een half uur lopen is voordat je die plek bereikt.

Openingstijden (info 2016)
Van eind mei tot begin september is de trail naar de cliff dwellings open vanaf 8 uur ’s ochtends. Je mag tot 18.00 uur aan de trail beginnen, om uiterlijk 19.00 uur moet iedereen de trail hebben verlaten. Het Visitor Center is tijdens deze maanden geopend van 08.00 uur tot 17.00 uur.

Tijdens de overige maanden kan je vanaf 9.00 uur ’s ochtends aan de trail beginnen. Je wordt nog toegelaten op de trail tot 16.00 uur, uiterlijk om 17.00 uur moet je weer terug zijn. Het Visitor Center is van begin september tot eind mei geopend van 08.00 uur tot 16.30 uur.

Het park zelf is elke dag open. Het Visitor Center is ook dagelijks geopend, behalve op 25 december en op 1 januari.

Toegangsprijs
Voor toegang tot dit park wordt een entreeprijs gevraagd. Kijk voor een actueel overzicht op de pagina Parkprijzen.

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om de America the Beautiful Pass te kopen. Deze pas kost 80 dollar, en geeft gedurende 1 jaar toegang tot ruim tweeduizend parken (waaronder de door de NPS beheerde parken). Bij de meeste parken is de pas geldig voor alle inzittenden van een personenauto of camper.


 
ONZE ERVARING
Op 12 mei 2008 hebben we zowel Gila Cliff Dwellings National Monument als City of Rocks State Park bezocht. Geen van deze twee parken behoort tot onze favorieten, maar toch kijken we terug op een heel geslaagde dag. De vrijwilligers die het park runnen zijn enthousiast en vriendelijk, de eenvoudige trail loopt door een mooie omgeving, en de cliff dwellings zijn erg leuk om te bekijken. We vonden ze duidelijk mooier dan die in Bandelier National Monument. Niet alleen het park zelf was een leuke ervaring, maar ook de rit er naar toe – via State Route 15 – is ons prima bevallen.
 
© copyright hanz meulenbroeks © copyright hanz meulenbroeks
 
links

National Park Service
Desert USA
The American Southwest


Links Contact Disclaimer