Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Little Wild Horse Canyon

copyright © hanz meulenbroeks
     
Pdf Google Maps Algemene Informatie Fotoserie
     
INLEIDING
In het rotslandschap van zuidwest Amerika komen veel ravijnen voor, en een bijzondere vorm daarvan is de slotcanyon. Het woord "slot" betekent "smalle gleuf"; een slotcanyon is een kloof met hoge verticale wanden, die erg dicht bij elkaar staan. De meeste slotcanyons zijn gevormd in droge gebieden, waar incidenteel heftige overstromingen plaatsvinden. Tijdens dergelijk natuurgeweld schuurt het water met steen en ander puin door de zachtere rotslagen heen, waardoor de smalle kloven ontstaan. Little Wild Horse Canyon is een van de mooiste slotcanyons in het zuiden van Utah.
 
DE ROUTE

Temple Mountain Road e.a.
copyright © hanz meulenbroeksJe kan de Temple Mountain Road bereiken vanuit het noorden (via Interstate 70) of vanuit het zuiden (via de plaats Hanksville). Als je via Interstate 70 komt, neem dan exit 149, en rijd via State Route 24 naar het zuiden. De Temple Mountain Road ligt ongeveer 24 mijl verder aan de rechterkant van de weg, bij mijlpaal 136. Als je vanuit Hanksville naar het noorden rijdt bereik je de afslag (dan aan de linkerkant) na ruim 19 mijl. Volg  de Temple Mountain Road ongeveer 5 mijl in westelijke richting, ga daarna linksaf. Volg ook deze weg over een afstand van ongeveer 5 mijl, in zuidelijke richting. Je bevindt je nu op het grondgebied van Goblin Valley State Park; de ingang van dat park ligt echter nog een halve mijl verder. De weg naar Little Wild Horse Canyon gaat hier rechtsaf, en wordt met een bord aangegeven. Na 5,3 mijl bereik je de parkeerplaats vanwaar de hike naar Little Wild Horse Canyon begint.

De hike
Bij de parkeerplaats staan toiletten. Het wandelpad dat je moet volgen is de droogstaande wash die achter de toiletgebouwen ligt. Na 10 tot 15 minuten lopen wordt de doorgang versperd door een heel stel rotsblokken, klim daar aan de linkerkant uit de wash en loop via een smalle richel om de versperring heen. Als je aan de achterzijde van de versperring weer omlaag bent geklommen, splitst de wash zich. Rechtdoor ga je naar Bell Canyon, rechtsaf loop je naar de ingang van Little Wild Horse Canyon. Let op dat je dit punt niet voorbij loopt! De ingang ligt op ongeveer 2 minuten lopen vanaf de splitsing.

Waarschuwing
Kijk ook op onze pagina "Ga niet onvoorbereid naar eenzame gebieden !"

 

copyright © hanz meulenbroeks

copyright © hanz meulenbroeks

copyright © hanz meulenbroeks

 
BESCHRIJVING
Wat vooral opvalt aan Little Wild Horse Canyon is de variatie, er zijn hele nauwe passages waar je nog maar net rechtuit kunt blijven lopen, er zijn ook heel brede stukken waar zelfs bomen en struiken groeien. Vooral in het begin zie je enkele plekken waar de rotswand sterk overhangt; daardoor zijn een aantal kleine alkoven ontstaan. De structuur van de wanden is steeds anders. Soms zitten de wanden vol met gaten, wat een heel apart effect geeft. Er is ook een passage waar de wanden heel golvend zijn, en elkaar aan de onderzijde zo dicht naderen dat er nauwelijks nog ruimte is om je voeten neer te zetten.
Regelmatig kom je kleine rotsblokken tegen waar je overheen moet klimmen. Voor de meeste mensen zal dit nergens problemen opleveren, als je wat minder handig bent heb je misschien op een of twee plekken een klein beetje hulp nodig van je medereizigers. Meestal is de bodem van de canyon droog, maar na regenbuien kan je op sommige plekken waterplassen of modderpoelen tegenkomen.
Little Wild Horse Canyon is ongeveer 2 mijl lang. Je kan de canyon tot aan het einde toe volgen, en daarna via dezelfde weg weer teruglopen (totaal dus 4 mijl). Het is ook mogelijk om terug te gaan via Bell Canyon, dat is een canyon die veel gelijkenis vertoont met Little Wild Horse Canyon, maar die wel wat minder spectaculair is. De route via Bell Canyon is aanmerkelijk langer, de totale hike heeft dan een lengte van 8 mijl.
 

copyright © hanz meulenbroeks

copyright © hanz meulenbroeks

copyright © hanz meulenbroeks

 
ONZE ERVARING
Het was erg warm tijdens onze hike naar Little Wild Horse Canyon. Omdat ik daar veel last van had, drong het in het begin niet echt tot me door hoe ontzettend mooi de canyon eigenlijk was. In een van de erg smalle gedeeltes van de canyon was het heerlijk koel, en daar voelde ik me heel wat prettiger. En begon ik pas écht te genieten van deze prachtige hike. Vooral het tweede deel van de canyon, waar je o.a. de passage hebt met de golvende wanden, was erg fotogeniek. We hebben inmiddels heel wat slotcanyons gezien, Little Wild Horse Canyon is daarvan de mooiste!
 
LINKS
American SouthWest (Little Wild Horse Canyon)
American SouthWest (Bell Canyon)
Climb Utah.com
Utah Trails
Great Outdoors
 

Links Contact Disclaimer