Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Lybrook Badlands

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

De 12.000 km² grote San Juan Basin is een gebied dat ligt in het noordwesten van New Mexico, het zuidwesten van Colorado, en kleine delen van Utah en Arizona. In het droge, ruige landschap vind je veel ondiepe canyons, badlands en markante rotsformaties. De Lybrook Badlands maken deel uit van de San Juan Basin, het gebied is veel minder bekend dan de dichtbij gelegen Bisti Badlands Wilderness. Enkele andere badlandsgebieden binnen de San Juan Basin zijn de De-Na-Zin Wilderness en de Ah-Shi-Sle-Pah Wilderness.

Hoewel ze hemelsbreed slechts enkele tientallen mijlen van elkaar verwijderd liggen, zijn er duidelijke verschillen tussen de Bisti Badlands en de Lybrook Badlands. De Bisti Badlands zijn heel droog en dor, en om van de ene plek naar de andere plek te komen moet je voortdurend over heuveltjes heen klimmen. De Lybrook Badlands zijn groener, je komt op diverse plekken struiken en kleine boompjes tegen. En Lybrook is ook vlakker, in het dal zelf hoef je vrijwel nergens hoogteverschillen te overwinnen. De Lybrook Badlands zijn wel moeilijker bereikbaar.

Het is mogelijk om de drie dalen waaruit de Lybrook Badlands bestaan te voet te verkennen, je kan ook kiezen voor een viewpoint vanwaar je een weids uitzicht hebt over het gebied.
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl

 

lybrook badlands overlook

Het uitkijkpunt is bereikbaar via een 2,7 mijl lange dirtroad. De afslag naar deze dirtroad ligt aan State Route 550, tussen de plaatsen Bloomfield en Cuba (New Mexico). De afslag wordt niet aangegeven.

Copyright © www.ontdek-amerika.nlAls je vanuit Bloomfield komt, rijd dan ongeveer 48 mijl in zuidoostelijke richting. Kort voordat je het gehucht Lybrook bereikt begint de weg een beetje te stijgen, ongeveer op het hoogste punt vind je de afslag aan de rechterzijde van de weg. Dit is net voor milemarker 104.
Kom je vanuit Cuba, rijd dan via State Route 550 ongeveer 40 mijl naar het noordwesten. De afslag ligt direct voorbij het gehucht Lybrook, aan de linkerzijde van de weg, net voorbij milemarker 104.

Na ongeveer 1,1 mijl neem je een zijweg die vrij scherp schuin rechtsaf gaat, volg die weg over een afstand van 0,5 mijl. Je bereikt nu een kruising waar je linksaf gaat (zuidwest). Deze weg eindigt 1 mijl verder bij een slickrockplateau, zoek hier een plek om te parkeren. Loop nu via het slickrockplateau naar het uiteinde, voor een prachtig zicht over de Lybrook Badlands. Je kan een heel stuk langs de rand aflopen, voor steeds een ander uitzicht.

Conditie van de weg
High clearance is absoluut noodzakelijk. Bij goede weersomstandigheden is vierwielaandrijving niet nodig. Maar na regen- of sneeuwval kan de weg voor alle voertuigen onbegaanbaar worden.

Waypoints
N36 13 58.0 W107 34 08.9    afslag vanaf State Route 550
N36 13 00.9 W107 34.06.0    1e kruising (afslag naar rechts)
N36 13 16.5 W107.34.27.2    2e kruising (afslag naar links)
N36 12 57.2 W107 35.05.3    begin slickrockplateau
N36 12 54.1 W107 35.09.6    viewpoint

 
aanrijroute naar de dalen

Van beneden uit zijn de Lybrook Badlands alleen via een lange aanrijroute te bereiken. Neem State Route 550, de weg die van noord naar zuid loopt tussen de plaatsen Bloomfield en Cuba. De afslag naar de verharde County Road 7900 ligt tussen de milemarkers 112 en 113, dit is ongeveer 40 mijl ten zuiden van Bloomfield, 3 mijl ten zuiden van het plaatsje Nageezi, of 48 mijl ten noorden van Cuba.

Copyright © www.ontdek-amerika.nlRijd via County Road 7900 naar het westen. Na 5,1 mijl buigt de weg rechtsaf, richting Chaco Culture National Historical Park. Ga hier niet rechtsaf via de hoofdweg, maar ga nog een klein stukje rechtdoor (0,1 mijl). Je bereikt daar het begin van een onverharde weg die naar het oosten gaat (linksaf). In het gebied waar je nu rijdt lopen veel kleine, onverharde wegen kriskras door elkaar. De wegen worden vaak gebruikt door medewerkers van olie- en gasmaatschappijen die hier werkzaam zijn, het kan dus zijn dat je onderweg zwaar werkverkeer tegenkomt.

Blijf de dirtroad in oostelijke richting volgen. Na 3 mijl zie je links van de weg een groep hoodoos, het voorste deel ervan is makkelijk bereikbaar, het achterste deel ligt achter een hek. Nog 1 mijl verder ga je linksaf via een smalle, hobbelige dirtroad. Ga via deze weg verder in noordelijke richting. Na 1,8 mijl steek je een wash over (als het geregend of gesneeuwd heeft bestaat de kans dat je hier niet verder kunt rijden). In juni 2014 hebben wij de volgende informatie gekregen:  De aanrijroute naar Lybrook Badlands is afgesloten door middel van een gammel hekwerk. Dit hekwerk is wel te openen, de toegangsroute is dan ook niet geblokkeerd. Het hekwerk bevindt zich op 3 mijl van de plek waar je de verharde County Road 7900 verlaat, direct ter hoogte van de hierboven genoemde kleine groep hoodoos.

De Lybrook Badlands bestaan uit drie naast elkaar gelegen dalen, kies eerst welk dal je wilt gaan bezoeken en bepaal aan de hand daarvan waar je de auto wilt parkeren. Er zijn geen officiële parkeerplaatsen, zet de auto ergens neer waar voldoende ruimte is.

Waypoints
N36 14 26.9 W107 42 22.7    Afslag vanaf State Route 550
N36 10 21.7 W107 40 35.8    Afslag vanaf County Road 7900
N36 10 29.9 W107 37 28.4    Hoodoogroep aan de noordzijde van de weg
N36 10 41.8 W107 36 25.0    Afslag naar smalle dirtroad
N36 12 03.0 W107 36 07.1    Trailhead voor het westelijk gelegen dal
N36 11 45.8 W107 35 54.9    1e Trailhead voor het middelste en het oostelijke dal
N36 11 55.2 W107 35 40.9    2e Trailhead voor het middelste en het oostelijke dal

Conditie van de weg
High clearance is absoluut noodzakelijk. Bij goede weersomstandigheden is vierwielaandrijving niet nodig. Maar na regen- of sneeuwval kan de weg voor alle voertuigen onbegaanbaar worden.

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
looproutes

Er zijn geen officiële paden, je zal dus zelf je weg moeten zoeken. Je kan kiezen tussen drie verschillende dalen.

Het westelijk gelegen dal
Voor foto’s van en informatie over het westelijk gelegen dal kan je terecht op de Duitstalige website Westernlady’s World. De hike die op deze site wordt beschreven is 4 mijl lang.

Copyright © www.ontdek-amerika.nlHet middelste dal
Als je er voor kiest om het middelste en/of het meest oostelijk gelegen dal te bezoeken, dan kan je op twee verschillende plaatsen parkeren. Het waypoint van de eerste parkeerplaats staat hierboven aangegeven als 1e trailhead. Op die plek begint een oud en smal jeepspoor, je kan via dat spoor mogelijk nog doorrijden tot aan het waypoint dat hierboven staat aangegeven als 2e trailhead.

Dicht bij de 2e trailhead zie je een wash, ga die wash in en loop in oostelijke richting. Aan je linkerzijde zie je een rotswand, na ongeveer 0,75 mijl lopen is er een opening in die rotswand waardoor je het middelste dal in kunt lopen. Meteen al bereik je een van de hoogtepunten van de Lybrook Badlands, de rotsformatie Twin Peaks. Direct naast Twin Peaks staat een zeer fotogenieke rij robuuste brede hoodoos. Het dal wordt door hoge rotswanden omsloten, lopen in het dal is heel eenvoudig. Omdat het dal vrij klein is, kan je het in 1 à 2 uur makkelijk helemaal verkennen. Gerekend vanaf de 2e trailhead is de totale afstand van de hike – inclusief het lopen in het dal zelf – ruim 3 mijl.

Het oostelijk gelegen dal
Als je het oostelijk gelegen dal wilt bezoeken, loop dan het middelste dal voorbij. Het waypoint voor het oostelijke dal is N36 12 29.8 W107 34 51.1. Verdere informatie is bij ons niet bekend.

Extra hoodoogroep
Dicht bij de 2e trailhead ligt een mooie hoodoogroep, deze groep is duidelijk zichtbaar als je door de wash loopt. De hoodoogroep is makkelijk bereikbaar, en kan dan ook goed met een wandeling naar het middelste en/of oostelijke dal worden gecombineerd. Het waypoint voor deze hoodoogroep is N36 11 51.7 W107 35 31.2.

Waarschuwing
Kijk ook op onze pagina "Ga niet onvoorbereid naar eenzame gebieden !"

 
onze ervaring

Copyright © www.ontdek-amerika.nlWij hebben eerst het viewpoint bezocht, in de namiddag. Het uitzicht over de badlands was fantastisch, en we hadden dan ook meteen ontzettend veel zin om de daaropvolgende dag te voet het gebied in te gaan. Het was wel jammer dat de zon recht tegenover ons stond, het was daardoor lastig om foto’s te maken. Waarschijnlijk is de vroege ochtend een beter tijdstip om de Lybrook Badlands Overlook te bezoeken.

De volgende dag hebben we de Lybrook Badlands opnieuw bezocht, maar nu van beneden uit. De aanrijroute was – ondanks dat het enkele dagen eerder flink had gesneeuwd – redelijk goed te doen. Wij zijn naar het middelste dal gelopen, en vooral Twin Peaks en de daarnaast gelegen hoodoos waren bijzonder mooi. Daarna hebben we ruimschoots de tijd genomen voor de rest van het dal, daar waren nog diverse hoodoos en apart gevormde rotswanden en rotsformaties te vinden. We zouden erg graag ook het oostelijke dal hebben bezocht, qua tijd zou dat zeker wel mogelijk zijn geweest. Helaas werkten mijn (zere) voeten tegen, daarom hebben we dit niet gedaan.

Wij raden de Lybrook Badlands niet aan voor beginnende Amerika-reizigers (er zijn hoodoogebieden die makkelijker bereikbaar zijn). Maar als je de bekende parken al hebt bezocht en nu graag minder bekende gebieden bezoekt, dan zijn de Lybrook Badlands een hele goede keuze. Sla vooral de hoodoogroep bij de 2e trailhead niet over, want die is zeker het bekijken waard. De hoodoogroep langs de aanrijroute is minder indrukwekkend, maar wel leuk om er even naar toe te lopen.
 
links

Mike Spieth
Western Lady’s World

 

Links Contact Disclaimer