Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Muir Woods National Monument

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps
   
omschrijving

De kust van Noord Californië is de enige plek ter wereld waar de omstandigheden precies goed zijn voor de groei van de Coast Redwood, dat is de hoogste boomsoort ter wereld. De combinatie van geografische lengte, klimaat en hoogte beperkt het gebied waar deze bomen kunnen groeien tot enkele honderden mijlen. De koele, vochtige lucht van de Stille Oceaan houdt de bomen continu vochtig, zelfs tijdens droge zomers. In een gezond Redwoodbos komen ook veel andere boomsoorten voor, en allerlei andere vormen van vegetatie.

Copyright © www.ontdek-amerika.nlEen van de plekken waar een oud Coast Redwoodbos te vinden is, is Muir Woods National Monument. Het park heeft een oppervlakte van 226 hectare, de Redwoods komen voor op iets minder dan de helft daarvan. De bomen zijn minder groot dan die in het meer bekende Redwood National Park; daar komen exemplaren voor die 115 meter hoog zijn en een diameter hebben van 7 meter, de hoogste boom in Muir Woods is 79 meter hoog en heeft een diameter van 4 meter.

Er leven veel voornamelijk kleine dieren in het park, zoals mollen, eekhoorns en vleermuizen. Ook komen er ongeveer 50 vogelsoorten en veel insecten voor. Omdat een belangrijk deel van de dieren vooral ’s nachts actief is, en omdat de overige dieren zich eenvoudig kunnen verbergen in de dichte begroeiïng, merken bezoekers over het algemeen niet veel van de aanwezigheid van het dierenleven.

Wandelpaden
De enige manier waarop je het park kan bekijken, is te voet. Door het park loopt een kreekje, Redwood Creek, aan beide zijden daarvan ligt een breed, verhard wandelpad. Je kan langs de ene zijde van Redwood Creek het park in lopen, en via de andere zijde weer terugwandelen naar de parkeerplaats. De afstand van deze zeer eenvoudige wandeling is afhankelijk van de plek waar je Redwood Creek oversteekt, je hebt de keuze uit de afstanden 800 meter, 1600 meter en 3200 meter.

Op de hierboven genoemde wandelpaden is het vaak erg druk. Als je de drukte wilt vermijden, kan je ook kiezen voor een van de langere, onverharde paden die vanuit de vallei omhoog gaan, en die deels buiten het park liggen. Klik hier voor een plattegrond waarop de voornaamste trails staan ingetekend.

 
praktische informatie

Route
Muir Woods National Monument ligt vlak boven San Francisco, 12 mijl ten noorden van de Golden Gate Bridge. De route naar het park gaat deels via zeer smalle, bochtige wegen. Voertuigen die langer zijn dan 35 feet (10,7 meter) zijn hier verboden.

Rijd via de Golden Gate Bridge (Highway 101) de stad uit. Neem ruim vier mijl ten noorden van de brug de afslag Mill Valley / Stinson Beach / Highway 1. Je bevindt je nu op de Shoreline Highway, volg die weg gedurende 2,5 mijl. Ga rechtsaf via de Panoramic Highway, en ga 0,9 mijl verder linksaf via de Muir Woods Road. Na 1,5 mijl bereik je de parkeerplaats van het park.

Copyright © www.ontdek-amerika.nlParkeren
De parkeergelegenheid bij het park is zeer beperkt, de parkeerplaats is vaak al in de vroege ochtend helemaal vol. Op korte afstand is er een overflow parking, maar ook die plek is vaak al halverwege de ochtend volledig bezet. Het is dus aan te raden om ’s ochtends heel vroeg of juist zo laat mogelijk in de namiddag naar het park te rijden.

Voorzieningen
In het park zijn een Visitor Center, een café, een giftshop en toiletten aanwezig. Verder zijn er geen voorzieningen, zelfs geen picknickplaatsen (picknicken in het park is niet toegestaan).   

Openingstijden
Het park is elke dag geopend van 8 uur ’s ochtends tot zonsondergang.

Toegangsprijs
Voor toegang tot dit park wordt een entreeprijs gevraagd. Kijk voor een actueel overzicht op de pagina Parkprijzen.

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om de America the Beautiful Pass te kopen. Deze pas kost 80 dollar, en geeft gedurende 1 jaar toegang tot ruim tweeduizend parken (waaronder de door de NPS beheerde parken). Bij de meeste parken is de pas geldig voor alle inzittenden van een personenauto of camper.

Weersomstandigheden
Het is vaak mistig, en daardoor ook vrij koel in het park. Van november tot en met april is de kans op regen groot. De temperatuur ligt meestal tussen 5 en 20° Celcius.

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
ONZE ERVARING
In ons reisverslag beschrijf ik de sfeer van het park als sereen. De prachtige bomen, het kabbelende beekje, de vele varens en met mos begroeide stenen en boomstammen, het was echt een heel idyllisch plaatje. Het park komt ons inziens vooral tot z’n recht als je in alle rust tussen de bomen rond kan lopen. Ga daarom echt zo vroeg mogelijk, zorg dat je om 8 uur al bij de ingang aanwezig bent. Toen wij rond 9 uur ’s ochtends weggingen, begon het al druk te worden. Voor fotografie is Muir Woods National Monument een bijzonder lastige omgeving, door de dichte begroeiïng is het erg donker, terwijl de zonnestralen die zo hier en daar tussendoor dringen zorgen voor sterk contrasterende lichtvlekken. We hebben tijdens ons korte bezoek dan ook niet veel foto’s gemaakt.

 

links
 

Links Contact Disclaimer