Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Needles Overlook and Anticline Overlook

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

Algemeen
In het zuidoosten van de staat Utah liggen twee uitkijkpunten, vanwaar je een weids uitzicht hebt over het rotslandschap dat zo typerend is voor dit gebied. De Needles Overlook en de Anticline Overlook maken deel uit van de Canyon Rims Recreation Area, dat wordt beheerd door het Bureau of Land Management. Het bezichtigen van beide uitkijkpunten kost vrij veel tijd, vooral vanwege de lange aanrijroute. De toegang is gratis.

Aanrijroute
De Needles Overlook Road (County Road 133) begint aan Highway 191, op 22 mijl ten noorden van de plaats Monticello en 32 mijl ten zuiden van Moab.  Na 14 mijl bereik je een Y-splitsing. Needles Overlook ligt aan het einde van de linkse tak van deze splitsing, de afstand van de splitsing tot aan het uitkijkpunt bedraagt 7 mijl. De rechtse zijtak (de Hatch Point Road) is onverhard, en eindigt na 16 mijl bij de Anticline Overlook. Bij goede weersomstandigheden is de Hatch Point Road voor alle voertuigen begaanbaar.

Needles Overlook
Copyright © www.ontdek-amerika.nlDe Needles Overlook Road eindigt op het uiteinde van een 450 meter hoge rotspunt die diep in het landschap uitsteekt. Bij de parkeerplaats vind je diverse picknicktafels, een toilet en informatieborden. Het uitkijkpunt is geheel afgezet met een hek, je kan daar langs af lopen zodat je naar alle kanten toe van het weidse uitzicht kan genieten. Op heldere dagen kan je tot wel 120 mijl (bijna 200 kilometer) ver weg kijken. Het gebied waarover je uitkijkt bestaat uit rotsen, canyons en vele lagen slickrock die 150 tot 300 miljoen jaar geleden zijn ontstaan en die – vooral tijdens de laatste 10 miljoen jaren – door erosie hun huidige vorm hebben gekregen. Je kijkt o.a. uit over de Needles Section van Canyonlands National Park, in de verte zie je de Henry Mountains en de Abajo Range.

Wine Glass Arch en Dave Minor Overlook
Langs de Hatch Point Road (de weg waarover je naar Anticline Overlook rijdt) bevindt zich aan de westzijde van de weg een kleine arch, die heel toepasselijk Wine Glass Arch wordt genoemd (waypoint N38° 25' 45.9" W109° 36' 43.4"). De arch zit op enkele meters hoogte vast aan de zijkant van een rotswand, en is zichtbaar vanaf de weg. Het is mogelijk om naar de arch toe te lopen.  Via een korte zijweg kan je naar een extra uitkijkpunt rijden, de naam van dat uitkijkpunt is de Dave Minor Overlook (waypoint N38°26'21" W109°37'17"). Vanaf dit punt heb je zicht op Colorado River Canyon.

Anticline Overlook
Net zoals bij de Needles Overlook zijn bij de Anticline Overlook picknicktafels, een toilet en informatieborden aanwezig. Vanaf de parkeerplaats kan je via een kort slickrockpad naar het uitkijkpunt lopen, ook hier staat een hek langs de rand waar je langs af kunt lopen.

Als je vanaf Anticline Overlook naar beneden kijkt, dan valt direct de aanwezigheid op van de helderblauwe basins van de Potash Site, waarin zout wordt gewonnen. Verder is het uiteraard het indrukwekkende rotslandschap dat de aandacht trekt. Naar het noorden toe zie je Dead Horse Point en het Island in the Sky District van Canyonlands National Park en aan de westzijde ligt de Kane Creek Anticline. Beneden zie je de Kane Creek Road door het landschap kronkelen. In het oosten kan je zelfs een van de arches in Arches National Park herkennen, de besneeuwde La Sal Mountains zorgen hier voor een mooie achtergrond.
 
ONZE ERVARING
Na een aantal zware wandeldagen hadden onze voeten wel een dagje rust verdiend.  En dus kozen we voor Needles en Anticline Overlook, omdat die zo makkelijk bereikbaar zijn. We hebben lekker op ons gemak wat rondgeslenterd langs de rand van beide uitkijkpunten, en genoten van de prachtige vergezichten. Needles Overlook was overigens niet al te fotogeniek, vanwege het ontbreken van in het oog springende details lijkt de omgeving op de foto saaier dan dat het in werkelijkheid is. Ons advies is dus: ga dit gewoon met eigen ogen bekijken! Wat wel wat saai was, dat was de lange aanrijroute naar Anticline Overlook. Maar het uitkijkpunt zelf maakte dat weer helemaal goed, het was bijzonder indrukwekkend om het uitgestrekte rotslandschap te kunnen bekijken. Vooral de combinatie met de La Sal Mountains op de achtergrond was erg mooi. De helderblauwe Potash Site stak flink af tegen de donkerrode rotsen; apart om te zien maar ergens ook wel weer jammer, het zou nog mooier zijn geweest als de natuur helemaal ongerept zou zijn geweest. Op de terugweg hebben we nog een korte stop gemaakt bij de Dave Minor Overlook (die vonden we niet zo mooi) en bij Wine Glass Arch (die wel als ‘erg leuk’ door onze keuring heenkwam).
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl
Anticline Overlook
Copyright © www.ontdek-amerika.nl
Needles Overlook
Copyright © www.ontdek-amerika.nl
Wine Glass Arch
 
links

American SouthWest

 

Links Contact Disclaimer