Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Secret Canyon

Copyright © www.ontdek-amerika.nl
     
Pdf   Fotoserie
     
OMSCHRIJVING

In het rotslandschap van zuidwest Amerika komen veel ravijnen voor, en een bijzondere vorm daarvan is de slot canyon. Het woord ‘slot’ betekent ‘smalle gleuf’; een slot canyon is een kloof met hoge verticale wanden, die erg dicht bij elkaar staan. De meeste slot canyons zijn gevormd in droge gebieden, waar incidenteel heftige overstromingen plaatsvinden. Tijdens dergelijk natuurgeweld schuurt het water met steen en ander puin door de zachtere rotslagen heen, waardoor de smalle kloven ontstaan. Bij de plaats Page in Arizona liggen – op het grondgebied van de Navajo Indianen – een aantal slot canyons die voor toeristen zijn opengesteld. Upper Antelope Canyon en Lower Antelope Canyon worden de laatste jaren heel druk bezocht, maar het gelijksoortige Secret Canyon is bij de meeste toeristen nog niet bekend.

Secret Canyon kan maar op één manier worden bezocht, namelijk door een tour te boeken bij de organisatie Slot Canyon Hummer Adventures. Dit bedrijf is gevestigd in een fietsenzaak op het adres 12 North Lake Powell Boulevard in Page. Slot Canyon Hummer Adventures is het enige bedrijf dat toestemming heeft van de Navajo Indianen om het grondgebied waar Secret Canyon ligt te betreden.
 

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

 
de tour (info 2016)

Slot Canyon Hummer Adventures biedt twee verschillende tours aan. Je kan kiezen voor een drie uur durende tour, je bezoekt dan alleen Secret Canyon. Een tweede mogelijkheid is een tour van vijf uur, je gaat dan niet alleen naar Secret Canyon toe maar ook naar de wat minder fotogenieke Staircase Canyon en Passage Canyon. De tours zijn niet goedkoop, de drie uur durende tour kost $ 90,- per persoon en voor de vijf uur durende tour betaal je $ 150,- per persoon, exclusief tax. Je moet vooraf reserveren, dat kan telefonisch, per email of ter plekke in Page.

Copyright © www.ontdek-amerika.nlDe drie uur durende tour wordt twee maal per dag aangeboden. De tour van vijf uur vindt een maal per dag plaats (vertrektijden). Je moet 15 minuten voor vertrek aanwezig zijn. Vanuit Page rijd je in een Hummer via Highway 89 naar het zuiden; na enkele mijlen verlaat je de verharde weg en ga je linksaf verder over het privéterrein van de Navajo Indianen. De rit over de onverharde paden is 13½ mijl lang, je rijdt hier tussen zandduinen en slickrock, en ook een klein stukje door een wash (droogstaande rivierbedding). Ongeveer 40 minuten nadat je uit Page bent vertrokken, bereik je de kleine zandvlakte waar de Hummer wordt geparkeerd.

Vervolgens brengt de gids je naar het begin van Secret Canyon. Je loopt hier over een vlak terrein, op los zand; de afstand naar de ingang bedraagt een kleine 100 meter. De canyon is ongeveer 450 meter lang, de wanden bestaan uit golvend zandsteen. De bodem is bijna overal eenvoudig begaanbaar, er is slechts één plek waar je even via een tussen de wanden ingeklemd rotsblok omhoog moet klimmen. Voor de meeste mensen zal dit geen probleem zijn, zeker niet als je even hulp krijgt van een medereiziger of de gids. Op gegeven moment loop je vanzelf de canyon weer uit, je komt dan uit op een open plek die door zandstenen heuvels wordt omringd. Via dezelfde route loop je terug naar de Hummer. In totaal heb je 1 tot 1½ de tijd om Secret Canyon te bekijken.

Er worden gekoelde flessen water uitgereikt, je hoeft dus zelf geen water mee te nemen. Als je de lange tour hebt geboekt, dan zijn er ook sandwiches bij de prijs inbegrepen.
 
vergelijking

Secret Canyon lijkt qua vorm en kleur veel op de beide Antelope Canyons;  ze zijn alle drie op dezelfde manier ontstaan en de wanden bestaan bij elk van de drie canyons uit rood getint Navajo Sandstone. Toch zijn de vormen en kleuren van Lower Antelope Canyon net wat spectaculairder, en is de lichtinval bij Upper Antelope Canyon mooier dan bij Secret Canyon. Qua schoonheid blijft Secret Canyon dan ook net wat achter bij de twee meer bekende canyons, de kloof valt wat dat betreft in dezelfde categorie als Water Holes Slot Canyon.

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
ONZE ERVARING
Wij zijn erg positief over onze ervaring met de organisatie Slot Canyon Hummer Adventures. De eigenaar van de zaak, bij wie wij onze tour reserveerden, en de gids die ons naar de canyon heeft gebracht waren beiden zeer vriendelijk en behulpzaam. Onze gids Jabe heeft ons tijdens de rit veel boeiende informatie over de Navajo cultuur en over de omgeving gegeven, en het was ook erg leuk dat hij heeft gedemonstreerd waartoe de Hummer op de rotsbodem in staat is. Rock Crawling, heet dat.
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 

Secret Canyon zelf is ons ook prima bevallen, ook al is deze kloof zeker niet de mooiste die we hebben gezien. De beschikbare tijd, bijna anderhalf uur, was precies goed om de leukste plekken in de canyon te zoeken en te fotograferen. En het was heerlijk dat we daarbij geen rekening hoefden te houden met hele hordes andere toeristen, zoals in Antelope Canyon het geval was.

Links Contact Disclaimer