Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Water Holes Slot Canyon

© hanz en henriette meulenbroeks
     
Pdf Google Maps Algemene Informatie Fotoserie
     
actuele informatie
Als je Water Holes Slot Canyon wilt bezoeken, houd er dan rekening mee dat de informatie op deze pagina snel veroudert. De laatste jaren wordt de prijs om de canyon te mogen bezoeken regelmatig verhoogd, in mei 2018 was de toegangsprijs al gestegen naar $ 48,- per persoon. Bovendien is het inmiddels niet meer toegestaan om het gebied zonder gids in te gaan.
 
inleiding

In het rotslandschap van zuidwest Amerika komen veel ravijnen voor, en een bijzondere vorm daarvan is de slot canyon. Het woord ‘slot’ betekent ‘smalle gleuf’; een slot canyon is een kloof met hoge verticale wanden, die erg dicht bij elkaar staan. De meeste slot canyons zijn gevormd in droge gebieden, waar incidenteel heftige overstromingen plaatsvinden. Tijdens dergelijk natuurgeweld schuurt het water met steen en ander puin door de zachtere rotslagen heen, waardoor de smalle kloven ontstaan.

Bij de plaats Page in Arizona liggen – op het grondgebied van de Navajo Indianen – een aantal slot canyons die voor toeristen zijn opengesteld. Upper Antelope Canyon en Lower Antelope Canyon worden de laatste jaren heel druk bezocht, maar het gelijksoortige Water Holes Slot Canyon is bij de meeste toeristen nog niet bekend.

 
© hanz en henriette meulenbroeks © hanz en henriette meulenbroeks
 
omschrijving

Omdat de canyons zo dicht bij elkaar liggen, ligt een vergelijking tussen Water Holes Slot Canyon en de beide Antelope Canyons voor de hand. De canyons lijken qua vorm en kleur veel op elkaar, ze zijn alle drie op dezelfde manier ontstaan en de wanden bestaan bij elk van de drie canyons uit rood getint Navajo Sandstone. Toch zijn de vormen en kleuren van Lower Antelope Canyon net wat spectaculairder, en is de lichtinval bij Upper Antelope Canyon mooier dan bij Water Holes Slot Canyon. Qua schoonheid blijft Water Holes dan ook net wat achter bij de twee meer bekende canyons. Desalniettemin is een bezoek aan Water Holes absoluut de moeite waard, al is het alleen al omdat hier veel minder toeristen komen en je de canyon dus in alle rust kunt bekijken.

Waar
Water Holes Slot Canyon ligt zes mijl ten zuiden van Page, aan State Route 89, vlak bij Horseshoe Bend. Je herkent de juiste plek aan het viaduct dat over de canyon heenloopt. Aan de linkerzijde van de weg, net voor het viaduct, bevindt zich een kleine pullout.

De naam van de canyon
De naam “Water Holes” duidt op het feit dat er diverse waterpockets in de canyon voorkomen, dit zijn holle plekken in de rotsbodem waarin zich water kan verzamelen. Als het geregend heeft komen er veel waterpoelen en modderige plekken voor. Maar na een wat langere periode zonder regen kan de canyon ook helemaal droog zijn.

De canyon bekijken
De canyon bestaat uit twee delen, het eenvoudige upstream gedeelte (aan de oostzijde van het viaduct) en het veel lastigere downstream gedeelte (aan de westzijde van de brug). Ga vanaf de pullout een hek door, en loop over een plateau van slickrock in oostelijke richting. Je ziet de canyon aan je rechterzijde. Met behulp van enkele cairns (opeengestapelde stenen) en het plattegrondje dat je tegelijk met de permit hebt gekregen is het heel eenvoudig om de plek te vinden waar je via een niet al te steile helling in de canyon kan afdalen, die plek ligt op ongeveer 250 meter lopen van de parkeerplaats vandaan.

 
© hanz en henriette meulenbroeks © hanz en henriette meulenbroeks © hanz en henriette meulenbroeks
 

De canyon is op deze plek nog ondiep en breed; de bodem bestaat voornamelijk uit los zand. Als je op de bodem bent ga je linksaf, het is dan nog ongeveer 800 meter lopen tot de plek waar het slot canyon gedeelte begint. De bodem is nu niet meer zanderig maar rotsachtig, dat vergemakkelijkt het lopen aanzienlijk. In het slot canyon gedeelte komen enkele heel smalle passages voor, op sommige plekken moet je een klein beetje klimmen en je door smalle sleuven heen wringen. Dit is nergens echt moeilijk. Omdat de wanden niet erg hoog zijn valt er redelijk wat licht naar binnen, je hebt echter wel een statief nodig om goede foto’s te kunnen maken. Rond het middaguur is het licht niet goed, als je graag fotografeert kan je Water Holes beter halverwege de ochtend of wat later op de middag bezoeken.

Na 400 meter blokkeert een rotsblok in de canyon de weg, je kan daar niet meer verder. Loop via dezelfde route terug tot aan de plek waarin je in de canyon bent afgedaald. Je kan nu eventueel rechtdoor blijven gaan via de bodem van de canyon, je loopt dan in de richting van het viaduct. Dit deel van de canyon is niet echt bijzonder.

Voorheen zag je ter hoogte van het viaduct een autowrak verticaal tussen de rotswanden hangen. Het wrak is inmiddels naar beneden gevallen, en ligt nu op de bodem van de canyon (info 2013). Hier begint het moeilijke downstream gedeelte, waar ook enkele erg mooie slot canyon gedeeltes voorkomen. Dit gedeelte van Water Holes is alleen geschikt voor ervaren canyoneers.

Waarschuwing
Kijk ook op onze pagina "Ga niet onvoorbereid naar eenzame gebieden !"

 
ONZE ERVARING
Ook al is Water Holes Slot Canyon dan niet het diepste, het langste of het meest spectaculair, toch is het zonder meer een erg mooie canyon die je – als je net zoals wij van slot canyons houdt – echt niet over mag slaan. Wij hebben alleen het makkelijke upstream gedeelte bezocht, en dat heeft ons zo’n anderhalf uur gekost. Heerlijk, die rust daar, we hadden de canyon helemaal voor ons alleen. Wat een verschil met de drukte bij zowel Upper als Lower Antelope Canyon. (deze beschrijving is van 2008, intussen zijn de voorwaarden voor het bezoek sterk veranderd)
 
© hanz en henriette meulenbroeks © hanz en henriette meulenbroeks © hanz en henriette meulenbroeks
 
links

American SouthWest
Isaczermak.com
Horseshoe Bend Slot Canyon Tours

 

 

 

Links Contact Disclaimer