Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Statue of Liberty - Vrijheidsbeeld

© copyright  hanz meulenbroeks
     
Pdf Google Maps Algemene Informatie Fotoserie
     
KORTE OMSCHRIJVING

© copyright  hanz meulenbroeksDit immens grote beeld van een vrouwenfiguur, met een toorts in de ene hand, en een plaquette in de andere, staat op Liberty Island in de haven van New York. Hier kwamen vroeger talloze immigranten per boot de Verenigde Staten binnen, en de aanblik van het Vrijheidsbeeld was voor hen het einde van hun lange reis, en het begin van hun nieuwe leven. Het beeld vertegenwoordigt voor veel mensen dan ook De Amerikaanse Droom.

Op het vlakbij Liberty Island gelegen Ellis Island is een museum ingericht over de historie van de immigratie. Ellis Island is onderdeel van het Statue of Liberty National Monument.

Geschiedenis
Tijdens de Amerikaanse Revolutie is er een sterke band ontstaan tussen Amerika en Frankrijk. In 1876, precies honderd jaar na het opstellen van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring, werd besloten om een herdenkingsbeeld te bouwen ter ere van de vriendschap tussen beide landen. De Amerikanen waren verantwoordelijk voor de bouw van het voetstuk, de Fransen zouden het beeld ontwerpen en bouwen. Het duurde daarna nog 11 jaar voordat het beeld daadwerkelijk in de haven van New York werd geplaatst; de vertraging werd veroorzaakt door geldgebrek aan beide zijden van de oceaan.

Het Vrijheidsbeeld werd ontworpen door de jonge beeldhouwer Frédéric Bartholdi. Hij riep daarbij de hulp in van de bekende ingenieur Alexandre Gustave Eiffel. Het beeld werd in eerste instantie in Parijs gebouwd; de bouw was gereed in juli 1884. Tijdens het daaropvolgende jaar werd het in 350 afzonderlijke delen naar Amerika verscheept.
Ondertussen werd het gigantische granieten voetstuk door de Amerikanen gebouwd binnen de stervormige muren van Fort Wood, op Bedloe’s Island in de haven van New York. Het voetstuk werd voltooid in april 1886, en daarna duurde het nog eens vier maanden om het beeld weer op te bouwen.

Op 28 oktober 1886 werd het Franse geschenk officieel aanvaard door President Grover Cleveland, in het bijzijn van duizenden toeschouwers. Op 15 oktober 1924 werden Fort Wood en het Vrijheidsbeeld uitgeroepen tot Nationaal Monument. In 1956 werd de naam van Bedloe’s Island gewijzigd, wij kennen het eiland nu onder de naam Liberty Island.

 
FEITEN EN CIJFERS

© copyright  hanz meulenbroeksAfmetingen
Het beeld is 46 meter hoog, en het voetstuk is 47 meter hoog.
De totale hoogte, van de grond tot aan de top van de toorts, is 93 meter.
De hand is 5 meter lang.
De wijsvinger heeft een lengte van 2.44 meter.
De afstand tussen beide oren bedraagt 3.05 meter.
De neus is 1.37 meter groot.
De rechterarm is 12.80 meter lang en 3.66 meter dik.
De taille van het beeld heeft een omtrek van 10.67 meter.

En verder...
Het beeld weegt 2.225 ton, en het voetstuk 27.000 ton.
In de kroon zitten 25 ramen, die de stralen symboliseren die vanuit de hemel over de aarde schijnen.
De 7 punten in de kroon representeren zowel de 7 continenten, als de 7 wereldzeeën.
Op de plaquette die het beeld draagt staat in Romeinse cijfers:  4 juli 1776  (de datum van de onafhankelijkheidsverklaring).
In het beeld is 31 ton koper verwerkt, en 125 ton staal.
Bij een windsnelheid van 50 mijl per uur beweegt het beeld 7,62 centimeter op en neer, en de toorts 12,6 centimeter.
Via een wenteltrap met 354 treden kan je 22 verdiepingen omhoog klimmen tot aan de kroon.
Liberty Island heeft een oppervlakte van 23 hectare.
Jaarlijks wordt het Vrijheidsbeeld door ongeveer 4 miljoen mensen bezocht.

LIBERTY ISLAND BEZOEKEN (info 2016)

De organisatie Statue Cruises verzorgt trips naar het Vrijheidsbeeld en naar Ellis Island.

Vertrekplaatsen / Vertrektijden
Je kan kiezen uit twee verschillende vertrekplaatsen: het Liberty State Park in de staat New Jersey, en Battery Park in New York. Battery Park ligt in het uiterste zuiden van Manhattan, en kan eenvoudig worden bereikt met de subway of de bus. In dit schema wordt een overzicht van de vertrektijden en de tijdsduur vermeld. De tijden die op de tickets staan geven aan hoe laat je je bij de Security Check moet melden, het geeft dus niet aan op welke tijd je met de ferry mee kunt. De ferry vertrekt 1x of 2x per uur. Het wordt aangeraden om minimaal 30 minuten voor de tijd die op je ticket staat te arriveren. De laatste ferry naar Ellis Island en het Vrijheidsbeeld vertrekt omstreeks 15.30 uur.
Houd in het hoogseizoen rekening met lange wachttijden bij de ferry. De tijden voor de Crown Ticket en de Hard Hat Tour staan op je ticket vermeld, zorg er dus voor dat je tijdig op Liberty Island of Ellis Island aanwezig bent.

Tickets reserveren
Tickets voor de ferry kunnen vooraf online worden gereserveerd; tijdig reserveren wordt aangeraden, zeker voor de Crown Tickets die meestal snel uitverkocht zijn. Tijdens het reserveren kan je zien op welke dagen en tijden er nog plaats is. Je kan je tickets thuis al printen, of je kan ze ophalen bij de ticket office in Liberty State Park of Battery Park. Je hebt daarbij dan wel een identiteitspas (met foto) nodig, en ook de creditcard die je hebt gebruikt bij het maken van de reservering.

Soorten tickets
Er zijn vier soorten tickets.

Een Reserve Ticket geeft toegang tot het Ellis Island Immigration Museum en het buiten-gedeelte van Liberty Island. Op Liberty Island is het mogelijk deel te nemen aan een Ranger Tour, je krijgt tijdens zo’n tour veel informatie over de geschiedenis van het eiland en de symboliek van het Vrijheidsbeeld. Ook op Ellis Island worden Ranger Tours verzorgd. Daarnaast zijn bij elk van de tickets ook twee Audio Tours inbegrepen, één over het Vrijheidsbeeld en één over Ellis Island. Je kan daarvoor op beide locaties een hoofdtelefoon krijgen. De tours duren 30 tot 45 minuten. De kosten van dit ticket bedragen 18 dollar (volwassenen), 14 dollar (62-plussers) of 9 dollar (4 t/m 12 jaar). 

Een Pedestal and Museum Ticket geeft daarnaast ook toegang tot de binnenzijde van het voetstuk van het Vrijheidsbeeld, en het aldaar gevestigde museum. Je kan (gedeeltelijk) met de lift van de lobby naar de top van het voetstuk, of met de trap (215 treden). De kosten bedragen 18 dollar (volwassenen), 14 dollar (62-plussers) of 12 dollar (4 t/m 12 jaar).

Een Crown Ticket geeft daarnaast ook toegang tot de kroon van het Vrijheidsbeeld. Dit ticket kost 21 dollar per persoon voor volwassenen, 17 dollar voor senioren vanaf 62 jaar, en 12 dollar voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Kinderen die kleiner zijn dan 1.22 meter, krijgen geen toegang in de kroon. Kinderen die wel groot genoeg zijn maar die jonger zijn dan 18 jaar, mogen alleen onder begeleiding van een volwassene naar de kroon. Er is geen lift, je kan alleen via een wenteltrap (146 treden) van de top van het voetstuk tot boven in de kroon komen. Boven in de kroon zijn 25 ramen waardoor je, helemaal rondom, naar buiten kunt kijken.

Een Hard Hat Tour Ticket geeft toegang tot Liberty Island en Ellis Island, maar niet tot het het voetstuk, het museum of de kroon van het Vrijheidsbeeld. Je kan hiermee deelnemen aan een 90 minuten durende tour door het niet gerestaureerde hospitaal van Ellis Island en door de wasserette, waar nog veel van de originele apparatuur te vinden is. De tour kost $ 50,- (van 13 t/m 61 jaar) of $ 46,- (vanaf 62 jaar). Kinderen tot en met 12 jaar mogen niet aan de tour deelnemen.

Veiligheidsmaatregelen
Bij het aan boord gaan van de ferry moeten bezoekers een metaaldetector passeren. Het is verboden om grote tassen mee te nemen. Er zijn geen kluisjes bij de opstapplaats van de ferry. Ook op het moment dat je het voetstuk of de kroon wilt gaan bezoeken, vindt er een veiligheidscontrole plaats. Iedereen moet een identiteitspas (met foto) laten zien. (Kinderen die nog geen identiteitspas hebben, zijn hiervan uitgezonderd.) Het is niet toegestaan om eten, drinken (m.u.v. water), rugzakken, kinderwagens, statieven of tablets mee te nemen in het voetstuk of de kroon, je kan je spullen (tegen betaling) opbergen in een kluisje.

 
ONZE ERVARING

Een bezoek aan New York is natuurlijk niet compleet, als je niet naar het Vrijheidsbeeld bent geweest. Het is vooral de symboliek die het beeld zo bijzonder maakt, we kunnen ons – nu we hier zelf geweest zijn – erg goed voorstellen hoe indrukwekkend de aanblik moet zijn geweest voor de immigranten die hier vroeger via de haven binnenkwamen. Het was ook erg mooi om de skyline van Manhattan te zien; je kent het beeld zo goed van talloze films en televisieseries, maar toch.... je moet het gewoon een keer met eigen ogen gezien hebben. En natuurlijk zoek je dan ook naar de plek waar ooit de twee torens van het World Trade Center stonden, het is een moment waarop je je even erg bewust bent van wat hier op 11 september 2001 is gebeurd.

 

© copyright  hanz meulenbroeks

© copyright  hanz meulenbroeks
 
LINKS

National Park Service
Statue Cruises

 

Links Contact Disclaimer