Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate

Steep Creek Falls - Curly Creek Falls - Big Creek Falls

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

Twee bekende natuurgebieden waar je veel watervallen kan bekijken zijn de Columbia River Gorge in de staat Oregon, en Mount Rainier National Park in de staat Washington. Ook tussen beide gebieden in bevinden zich veel watervallen, die over het algemeen wat minder bekend zijn. Tijdens onze 2016-reis hebben we, op de dag dat we van Columbia River Gorge naar Mount Rainier reden, drie van die watervallen in de staat Washington bezocht.

Copyright © www.ontdek-amerika.nlSteep Creek Falls
Dit is een kleine, fotogenieke waterval die direct langs de weg ligt, je hoeft er dus niet voor te hiken. Het is vooral de vorm die de waterval mooi maakt: het water valt naar beneden via twee parallel aan elkaar lopende stroompjes die zich halverwege met elkaar vermengen. Rondom Steep Creek Falls bevindt zich veel vegetatie. De waterval is in totaal bijna 18 meter hoog.

Aan de noordzijde van de Columbia River ligt Highway 14. Een zijweg van Highway 14 is de Rock Creek Drive, de afslag naar deze weg bevindt zich ongeveer halverwege tussen de plaats Stevenson (in de staat Washington) en de Bridge of the Gods (dit is de brug nabij de plaats Cascade Locks, in de staat Oregon). Ga via de Rock Creek Drive ongeveer 0,75 mijl naar het noorden, ga vervolgens linksaf via de Ryan Allen Road. Volg die weg over een afstand van ongeveer 1 mijl, ga dan opnieuw linksaf via de Red Bluff Road. De naam van deze weg verandert even verderop naar Rock Creek Road. Dit is een gravelweg, meestal is die voor alle auto’s begaanbaar. Na 5,5 mijl bereik je een kleine brug over Rock Creek, de waterval ligt aan de linkerzijde daarvan.

Curly Creek Falls
De rotswand waar het water van Curly Creek ongeveer 23 meter vanaf omlaag valt bestaat uit diverse soorten gesteente. Door de kracht van het water zijn de zachte steenlagen weggesleten, gedurende dat proces hebben zich twee natuurlijke rotsbogen gevormd die bestaan uit de harde steensoort lava. Als het water in Curly Creek hoog staat, dan valt het water over die bovenste rotsboog heen en onder de onderste rotsboog door. Pas vanaf het moment dat kracht van het water afneemt kan je beide rotsbogen zien, het valt er dan bij allebei achterdoor. Gedurende de zomer wordt de waterstand vaak erg laag, de kans is dan groot dat de waterval helemaal droogvalt.

Copyright © www.ontdek-amerika.nlAan de noordzijde van de Columbia River ligt de plaats Carson River Valley. Rijd vanuit die plaats ruim 13 mijl naar het noorden via de Wind River Highway. Houd rechts aan, en rijd verder via de Meadow Creek Road (deze weg staat ook bekend onder de namen Wind River Road en NF 30). Volg deze weg gedurende 13 mijl, en ga dan linksaf via de Curly Creek Road. Na ruim 5 mijl kom je bij een t-splitsing, daar ga je rechtsaf de NF-90 op. Na iets minder dan 1 mijl kom je opnieuw bij een t-splitsing, daar ga je linksaf (NF 9039). De parkeerplaats ligt ongeveer 1 mijl verderop. Er zijn daar toiletten aanwezig.

Bij de parkeerplaats begint een vlak en zeer eenvoudig begaanbaar bospad. Loop via dat pad naar het ongeveer 150 meter verder gelegen viewpoint toe. Je ziet Curly Creek Falls aan de overzijde van het water, de afstand is vrij groot dus als je de waterval wilt fotograferen is het handig om een telelens mee te nemen. Het zicht op de waterval wordt ook bemoeilijkt door de bomen die rondom het viewpoint staan.

Big Creek Falls
Met z’n hoogte van 38 meter is Big Creek Falls de grootste van de drie watervallen die we op deze pagina beschrijven. De waterval valt nooit droog, maar is wel het meest indrukwekkend als het water hoog staat. Dat is vooral tijdens de lente het geval. Het water valt recht naar beneden, achter de waterval zie je een grote alcove. Tot eind 2012 kon je via een kort wandelpad naar een viewing platform lopen. Maar tijdens de winter van 2012/2013 is dat pad beschadigd geraakt door omvallende bomen. De trail is daarna nooit meer hersteld, en raakt daardoor overwoekerd door de vegetatie. Ook het viewing platform wordt niet meer onderhouden, en begint langzaam aan te vervallen.

Big Creek Falls ligt op iets minder dan 6 mijl ten oosten van Curly Creek Falls. In het laatste stuk van de routebeschrijving naar Curly Creek Falls staat de t-splitsing NF-90 / NF-9039 benoemd. Voor Curly Creek Falls ga je op die splitsing linksaf, voor Big Creek Falls ga je rechtsaf. Volg NF-9039 over een afstand van 4,7 mijl in oostelijke richting. Vroeger bevond zich daar een pullout waar je de auto kon parkeren, omdat de trail niet meer wordt onderhouden wordt ook die pullout niet meer aangegeven. Zoek daarom zelf een plek waar je de auto kan parkeren. Loop vervolgens het bos in, aan de linkerzijde van de weg. Omdat er geen herkenbare trail meer ligt zal je daarbij zelf de route moeten zoeken. Vanaf het viewing platform zie je Big Creek Falls aan de overzijde van het water, het zicht wordt wel flink beperkt door de vegetatie. De bijgaande foto hebben we alleen maar kunnen maken door met behulp van het statief de fotocamera zo ver mogelijk tot voorbij de rand van het viewing platform te steken.

 
onze ervaring
Wij vonden het zeer geslaagd om de rit van Columbia River Gorge naar Mount Rainier met deze korte waterval-bezoekjes op te leuken. Wij hadden het geluk dat bij Curly Creek Falls allebei de rotsbogen zichtbaar waren, dat was echt bijzonder mooi om te zien. Vandaar dan ook ons advies om – als je in de juiste tijd van het jaar in deze omgeving komt – deze waterval zeker te gaan bekijken. Datzelfde kunnen we niet zeggen van Big Creek Falls. De waterval was prachtig, dus wat dat betreft is het zeker wel de moeite waard om er naartoe te gaan. Maar omdat de trail niet meer wordt onderhouden, en omdat de vegetatie de blik op de waterval flink beperkt, is een bezoek aan Big Creek Falls niet echt een voor de hand liggende keuze. Steep Creek Falls is juist wel heel makkelijk bereikbaar, je moet er echter wel een stukje voor omrijden. Deze waterval hebben wij geschaard in de categorie ‘klein maar fijn’, ‘t was geen topper maar we vinden het wel leuk dat we ‘m hebben gezien.
 

 
Links Contact Disclaimer