Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Yellow Rock

Copyright © www.ontdek-amerika.nl
     
Pdf Google Maps Fotoserie
     
OMSCHRIJVING

Yellow Rock is een massieve 100 meter hoge heuvel die bestaat uit zeer kleurrijk slickrock. De voornaamste kleur van de rotsbodem is geel, zoals al blijkt uit de naam. De rots is bijzonder mooi dankzij de prachtige lijnen, vlakken en andere patronen in het rotsoppervlak, en dankzij de vele subtiele kleurnuances, vooral in de tinten rood, oranje, bruin en wit. Het is mogelijk om tot helemaal bovenop de rots te klimmen, je hebt dan een weids uitzicht van 360° over het fantastische rotslandschap van zuid-Utah.

 

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

 
de rit naar de trailhead

Yellow Rock ligt aan de onverharde Cottonwood Canyon Road, dat is een 47 mijl lange onverharde weg die dwars door het Grand Staircase Escalante National Monument heenloopt.

Copyright © www.ontdek-amerika.nlAls je vanuit het zuiden komt, neem dan de weg die Kanab (Utah) en Page (Arizona) met elkaar verbindt, dat is Highway 89. De Cottonwood Canyon Road begint tussen de milemarkers 17 en 18, dat is 43 mijl ten oosten van Kanab en 31 mijl ten westen van Page. Het begin van de weg wordt heel duidelijk aangegeven. Na iets meer dan 14 mijl bereik je een bord waarop de Lower Hackberry Trailhead wordt aangegeven, je kan hier aan de linkerzijde van de Cottonwood Canyon Road parkeren.

Als je vanuit het noorden komt, volg dan State Route 12 tot aan de plaats Cannonville, en neem daar de Cottonwood Canyon Road in zuidelijke richting (volg in eerste instantie de borden naar het Kodachrome Basin State Park; blijf rechtdoor rijden op de t-splitsing waar je linksaf naar dat State Park gaat). Je bereikt de Lower Hackberry Trailhead – waar je rechts van de weg de auto kunt parkeren – na ongeveer 32 mijl.

Tot en met het jaar 2007 was de Cottonwood Canyon Road een vrij goed berijdbare onverharde weg, bij goede weersomstandigheden konden zelfs gewone personenauto’s hier rijden. In verband met financiële problemen wordt de weg momenteel slecht onderhouden, het wegoppervlak is nu (2009) in zo’n slechte staat dat high clearance absoluut noodzakelijk is. Na regenval is de weg vaak onbegaanbaar voor alle voertuigen, je kan bij het Paria Ranger Station (aan Highway 89) of in het Cannonville Visitor Center informeren naar de actuele toestand van de weg.

Waarschuwing
Kijk ook op onze pagina "Ga niet onvoorbereid naar eenzame gebieden !"
 
de hike

Copyright © www.ontdek-amerika.nlDe parkeerplaats grenst aan het kleine stroompje Cottonwood Creek. Loop tussen de begroeiïng door langs de oever van de Cottonwood Creek naar het zuiden, het kreekje bevindt zich dan rechts van je. Aan de overkant van het kreekje zie je een rotswand die tot aan de oever van Cottonwood Creek komt, zodra je dat punt voorbij bent kan je het water te voet oversteken (het water staat meestal maar heel laag). De afstand tussen de parkeerplaats en het punt waar je het water oversteekt bedraagt ongeveer 300 meter.

Loop op de tegenoverliggende oever verder in zuidelijke richting, totdat aan je rechterzijde een zijcanyon begint. Ter oriëntatie: dit is hemelsbreed op ongeveer 400 meter van de parkeerplaats vandaan; de zijcanyon begint precies tegenover de plek waar – aan de andere kant van de Cottonwood Canyon Road – de zijweg Brigham Plain Road begint.

Loop een klein stukje (hooguit 100 meter) de zijcanyon in, en zoek naar het begin van een smal pad dat via een steile helling omhoog gaat. Copyright © www.ontdek-amerika.nlDit pad ligt aan je rechterzijde. Klim over een afstand van ongeveer 400 meter via dit pad naar boven, houd er rekening mee dat je vrijwel nergens houvast hebt en dat je makkelijk weg kan schuiven omdat er veel losse steentjes liggen. Het is dan ook absoluut noodzakelijk dat je schoenen met een goede grip draagt.

Als je boven bent, zie je de Cottonwood Canyon Road diep beneden je liggen, Yellow Rock is vanaf dit punt nog niet zichtbaar. Ga linksaf, de route is hier vrij eenvoudig te volgen, mede dankzij de cairns die je her en der tegenkomt. Op gegeven moment zie je Yellow Rock vanzelf voor je verschijnen, je moet dan nog wel een wat lager gelegen en met struiken begroeid slickrockgedeelte oversteken.

Als je de voet van Yellow Rock eenmaal hebt bereikt, dan is het meer dan de moeite waard om ook de klim naar de top ervan nog te ondernemen. Het uitzicht vanaf die top is adembenemend mooi. Als je naar het noorden kijkt zie je o.a. de duidelijk herkenbare Castle Rock, in het zuidwesten ligt het Paria River Plateau, en aan de oostzijde ligt de schuin overhellende heuvelrug Cockscomb Ridge.

De totale afstand van de parkeerplaats tot aan de top van Yellow Rock bedraagt ongeveer 2 kilometer, en het totale hoogteverschil is 230 meter.

Tip:  De afdaling via de steile helling kan voor sommige mensen wat lastig zijn. Om de afdaling makkelijker te maken, kan je ervoor kiezen om de meest steile gedeeltes niet lopend, maar zittend en glijdend te doen. Je kan je handen als steun gebruiken, neem dan wel handschoenen mee om je handen te beschermen. Ook een oude lange broek kan handig zijn.

 
 
ONZE ERVARING

De twee woorden die het eerst bij me opkomen zijn: “Fantastisch” en “Zwaar”. Fantastisch, omdat je twee geweldige ervaringen in één keer mag meemaken: de kleurrijke rotsbodem van Yellow Rock zelf is prachtig om te zien, en het uitzicht van bovenop de top van de rots behoort tot de allermooiste die we tijdens onze negen USA-reizen hebben mogen aanschouwen. En zwaar, omdat zowel de hele steile klim aan het begin van de hike als de beklimming van Yellow Rock zelf heel erg pittig zijn.

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
links

Summit Post
Zion National Park.com

 

Links Contact Disclaimer