Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Cottonwood Canyon Road

© copyright  hanz meulenbroeks
     
Pdf Google Maps Foto's Cottonwood Canyon Road Foto's Cottonwood Wash Narrows
     
INLEIDING

De Cottonwood Canyon Road is een grotendeels onverharde weg van 47 mijl lang, die van noord naar zuid door het Grand Staircase Escalante National Monument heenloopt. De weg is aangelegd tijdens de jaren ’60 van de vorige eeuw, tegelijk met de stroomvoorziening voor de in Bryce Canyon gelegen plaatsen.

Cottonwood Canyon Road loopt parallel aan de Cockscomb Ridge (de hanekam); dat is een schuin overhellende heuvelrug met scherpe rotspunten, die zich heeft gevormd boven een breuklijn in de aardkorst. De Cockscomb Ridge verdeelt de regio in het Grand Staircase Plateau in het westen en het Kaiparowits Plateau in het oosten.

 
WAAR
Het noordelijke uiteinde van de Cottonwood Canyon Road ligt in de plaats Cannonville (Utah) aan State Route 12. Volg vanuit Cannonville de borden richting Kodachrome Basin State Park. Je bereikt dan een t-splitsing: de weg linksaf gaat naar het State Park, de weg die rechtdoor gaat is de Cottonwood Canyon Road.

Vanuit het zuiden kan je de weg bereiken via Highway 89, de afslag ligt tussen de milemarkers 17 en 18. Dat is 43 mijl ten oosten van Kanab (Utah) en 31 mijl ten westen van Page (Arizona). Het begin van de weg wordt heel duidelijk aangegeven.

© copyright  hanz meulenbroeks

© copyright  hanz meulenbroeks

© copyright  hanz en melanie meulenbroeks

 
TOESTAND VAN DE WEG

De toestand van de weg kan sterk variëren. Soms wordt de weg gedurende langere tijd niet goed onderhouden, de algemene conditie van de weg kan daarom in het ene jaar slechter zijn dan het andere jaar. Bovendien hebben ook de weersomstandigheden veel invloed, na regen of sneeuw kan de weg onbegaanbaar worden. Onder goede omstandigheden is de route prima berijdbaar voor auto’s met high clearance en ook – zij het met enig risico – voor gewone personenauto’s. Je kan bij het Paria Ranger Station (aan Highway 89) of in het Cannonville Visitor Center informeren naar de actuele toestand van de weg. Houd er rekening mee dat de Cottonwood Canyon Road in een zogenaamde ‘open range’ ligt; dat betekent dat koeien hier vrij rond kunnen lopen en dus ook op de weg kunnen komen.

Waarschuwing
Kijk ook op onze pagina "Ga niet onvoorbereid naar eenzame gebieden !"

     
OMSCHRIJVING

© copyright  hanz  meulenbroeksWe beschrijven de weg hier van zuid naar noord. We benoemen alleen de eenvoudig toegankelijke bezienswaardigheden, we hebben geen informatie opgenomen over lange en moeilijke trails, zoals de Hackberry Canyon Trail en de tocht naar de slotcanyon Round Valley Draw.

Het eerste deel van de Cottonwood Canyon Road gaat door een breed, leeg dal. Rondom je zie je lage grauwgekleurde badlands met weinig vegetatie. Aan de linkerzijde van de weg ligt – niet zichtbaar – het gebied van The Rimrocks. Tijdens dit eerste stuk van de rit zie je vaak electriciteitskabels, het is moeilijk de weg hier zonder die kabels op de foto te zetten.

Na enkele mijlen wordt de omgeving steeds kleurrijker. In de Paria River Valley loopt de weg gedurende enkele mijlen parallel aan de Paria River. Bij mijl 14 ligt aan de rechterzijde een zijweg, de Brigham Plain Road (BLM 430). Als je die weg een paar honderd meter inrijdt, kom je op een hoog gelegen punt vanwaar je – in noordelijke richting – een mooi zicht hebt op de Cockscomb Ridge. Je kan dit uitzicht vooral in de vroege ochtend goed fotograferen. Houd er wel rekening mee dat de Brigham Plain Road steil en smal is, en hier een paar haarspeldbochten heeft. Voorbij die bochten is de weg net breed genoeg om te kunnen keren.

Kort voorbij de afslag naar Brigham Plain Road ligt aan de linkerkant van de weg een opvallende rots met de naam Yellow Rock. Deze rots bestaat voornamelijk uit geel gekleurd slickrock, maar bevat ook veel rode en oranje tinten. Je kan voor een prachtig panoramisch uitzicht van 360º naar de top van Yellow Rock klimmen. Deze hike is niet lang (ongeveer 15 minuten enkele afstand), maar wel extreem steil.

© copyright  hanz meulenbroeksHet meest spectaculaire deel van de route bereik je na ongeveer 25 mijl. De rotsen van de Cockscomb Ridge hebben hier schitterende kleuren, en tussen de rotsen door zie je de weg steil omhoog gaan. Aan de linkerzijde van de weg ligt een kleine canyon, de Cottonwood Wash Narrows, waar je een eenvoudige wandeling kan maken. Vanaf de weg kan je niet zien waar je de Narrows binnen kan gaan. De eenvoudigste manier is om, als je met je rug naar de kleurrijke rotsen staat, een pad te zoeken dat een heel klein stukje parallel aan de weg in noordelijke richting gaat, en dan van de weg af buigt. Als je dat pad volgt, bereik je een plek waar je eenvoudig omlaag kan klimmen, de canyon in. Rechtsaf is de canyon mooi over een afstand van een paar honderd meter; hier komen enkele smalle passages voor. Linksaf kan je de canyon gedurende ongeveer 1 mijl volgen, er zijn ook enkele korte zijcanyons. Je kan via dezelfde weg naar je auto teruggaan, het is ook mogelijk via de Cottonwood Canyon Road terug te lopen.

© copyright  hanz meulenbroeksNa 30 mijl kan je rechtsaf via BLM 440, deze afslag wordt met een bord aangegeven. Na 1 mijl bereik je een parkeerplaats met een paar picknicktafels en een toilet. Vanaf de parkeerplaats zie je een vrijstaande dubbele rotsboog, die bestaat uit geelachtig/wit zandsteen. De grootste van de twee openingen is 18 meter hoog, de totale hoogte bedraagt ruim 27 meter. De boog werd in 1949 ontdekt door Dr. Gilbert Grosvenor van de National Geographic Society, en is naar hem vernoemd. Je kan Grosvenor Arch vanuit allerlei verschillende hoeken goed fotograferen, het resultaat is vooral erg mooi als je helemaal onder de boog gaat staan. Rijd na het bezoek aan Grosvenor Arch terug naar de Cottonwood Canyon Road.

Er volgen nog 9 onverharde mijlen waarin een paar steile gedeeltes voorkomen. Kort voor je het asfalt bereikt steek je Hackberry Creek over, meestal staat daar geen water in. Over het algemeen is de oversteek niet lastig, ook niet voor een gewone personenauto. Op de plek waar het asfalt begint, na 39 mijl, ligt ook de afslag naar Kodachrome Basin State Park. De Cottonwood Canyon Road eindigt 7 mijl verder, bij de plaats Cannonville.  

 
ONZE ERVARING
Het was een heerlijke rit, we hebben echt heel erg genoten! De omgeving was heel afwisselend, elk deel van de route was op z’n eigen manier erg mooi. Het hoogtepunt was ongetwijfeld de plek met de gekleurde rotsen, die we na zo’n 25 mijl tegenkwamen. Voor die schitterende plek alleen al zouden we de hele route graag nog eens rijden. De wandeling door de Cottonwood Wash Narrows was weliswaar geen hoogtepunt in onze vakantie, maar toch heel leuk om te doen. Ook de korte omweg naar Grosvenor Arch was zeker de moeite waard.

Links Contact Disclaimer