Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Angel Peak Scenic Area

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

De 12.000 km² grote San Juan Basin is een gebied dat ligt in het noordwesten van New Mexico, het zuidwesten van Colorado, en kleine delen van Utah en Arizona. In het droge, ruige landschap vind je veel ondiepe canyons, badlands en markante rotsformaties. De Angel Peak Scenic Area maakt deel uit van de San Juan Basin, het gebied is veel minder bekend dan de dichtbij gelegen Bisti Badlands Wilderness. Enkele andere badlandsgebieden binnen de San Juan Basin zijn de De-Na-Zin Wilderness en de Ah-Shi-Sle-Pah Wilderness.

De Angel Peak Scenic Area ligt dicht bij de plaats Bloomfield. Rijd vanuit die plaats via State Route 550 naar het zuiden (richting Cuba). Na ongeveer 15 mijl bereik je de afslag Country Road 7175, dit is een goed begaanbare gravelweg. De afslag staat slechts summier aangegeven, d.m.v. een klein bordje. Rijd via de gravelweg verder in oostelijke richting. Direct langs de gravelweg liggen vier uitkijkpunten, de eerste daarvan kom je na 1 mijl tegen en de laatste na 8 mijl. Het gebied wordt beheerd door de BLM (Bureau of Land Management).

Vanaf de uitkijkpunten heb je een mooi zicht over de uitgestrekte badlands, die een oppervlakte hebben van ongeveer 40 km². De belangrijkste blikvanger is de ruim 2100 meter hoge Angel Peak. Het gebied is niet helemaal ongerept, er worden diverse gasbronnen geëxploiteerd en dat is vooral in het eerste stuk te zien. Bij het eerste uitkijkpunt kan dit wat storend zijn, maar verderop heb je daar geen last meer van. De kleuren in het park zijn het mooist rondom zonsopgang en zonsondergang, overdag kunnen de badlands – in het felle zonlicht – te flets worden. Houd er rekening mee dat het vaak erg hard waait. Er zijn geen officiële wandelpaden, maar op diverse plaatsen is het wel mogelijk om af te dalen en de badlands zo van dichterbij te bekijken. In het park zijn pit toilets en overdekte picknickplaatsen aanwezig.
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
onze ervaring
Onze eerste kennismaking met Angel Peak was in het jaar 2009. We zijn toen bij het eerste uitkijkpunt uitgestapt, maar we waren totaal niet onder de indruk van wat we daar zagen. We zijn snel weer omgedraaid, met de gedachte om hier nooit meer terug te komen. Maar – na het zien van diverse indrukwekkende foto’s op internet – wilden we het gebied toch graag een tweede kans geven. Vandaar dus dat we in 2014 weer naar Angel Peak zijn gereden, op de late namiddag. En wat bleek, al snel voorbij dat eerste uitkijkpunt kom je bij een andere plek vanwaar je dus wél een geweldig zicht hebt over werkelijk schitterende badlands! Die op dat tijdstip perfect in het licht stonden. Het advies dat we in 2009 in ons reisverslag hebben gezet (sla dit park maar over) moeten we dan ook herzien. We raden nu juist aan om – als je hier in de buurt komt – zeker wat tijd voor Angel Peak vrij te maken.
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
links

Bureau of Land Management


Links Contact Disclaimer