Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Fallen Roof Ruin

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

De Native Americans die vroeger leefden in het Four Corners gebied in het zuidwesten van de USA worden vaak Ancestral Puebloans of de Anasazi genoemd. De bloeitijd van deze cultuur viel in de periode 100 tot 1600. De Anasazi bouwden hun woningen vaak in hoge, overhangende rotswanden; dit soort rotswoningen wordt aangeduid met de verzamelnaam Cliff Dwellings. In het zuidwesten van Amerika bestaan nog veel van deze cliff dwellings, soms zijn ze nog in goede staat, soms zijn ze ook zeer ver vervallen. De bekendste cliff dwellings zijn te vinden in Mesa Verde National Park in de staat Colorado.

Cedar Mesa is de naam van een plateau in het zuidoosten van de staat Utah, en ook daar vind je nog veel cliff dwellings. Een daarvan is de kleine Fallen Roof Ruin, die in de 13e eeuw werd gebouwd op een rotsrichel in Road Canyon. De cliff dwelling bestaat uit vier kamers, drie daarvan verkeren nog in goede staat. Ook enkele 800 jaar oude handafdrukken op het rotsplafond  zijn goed bewaard gebleven. Ooit zijn enkele dunne rotsplaten vanaf de onderzijde van de overhangende rotswand omlaag gevallen, delen daarvan liggen nu in stukken verspreid direct voor de cliff dwelling. De combinatie van de rotswoning met het dak is bijzonder fotogeniek. De beste tijd voor het maken van foto’s is halverwege de ochtend.

 

praktische informatie

Permit
De toegang tot het park is gratis (info 2016).

Aanrijroute
Copyright © www.ontdek-amerika.nlGa naar State Route 261, dat is de 33 mijl lange weg die State Route 95 en State Route 163 met elkaar verbindt. Het noordelijke uiteinde van de weg ligt dicht bij Natural Bridges National Monument, het zuidelijke uiteinde begint nabij het plaatsje Mexican Hat.
Rijd nu naar de Cigarette Springs Road, de afslag ligt dicht bij milemarker 19. Dit is ongeveer 13 mijl ten zuiden van State Route 95, of 20 mijl ten noorden van State Route 163. De Cigarette Springs Road is onverhard, 4wd is niet noodzakelijk maar high clearance wordt wel aangeraden.
Via de Cigarette Springs Road rijd je naar het oosten. Na 0,9 mijl bereik je het hierboven genoemde self pay station. Na 3,3 mijl ga je via een smal zijpad linksaf, al na een enkele tientallen meters bereik je de parkeerplaats, die tussen de bomen ligt. Op een smal paaltje is een bordje bevestigd met het woordje ‘trail’ en een pijl die de juiste looprichting aangeeft.

De hike
Lengte:  2,6 mijl totaal (4,2 kilometer)
Hoogteverschil:  172 feet  (52 meter)

Er lopen diverse trails kriskras door elkaar. Neem bij het hierboven genoemde paaltje het meest rechtse pad. Na 1/3 mijl (ongeveer 500 meter) bereik je Road Canyon. Je moet hier in de canyon afdalen, maar het is vanaf de bovenzijde erg slecht te zien waar het pad begint. Houd het hieronder genoemde waypoint aan, en zoek daar naar het onduidelijke pad dat naar beneden gaat. Er komt wat klauterwerk bij te pas maar het is nergens echt moeilijk.

Copyright © www.ontdek-amerika.nlAls je de bodem van Road Canyon hebt bereikt ga je rechtsaf. Er bevinden zich veel boompjes en struiken op de bodem, en er liggen ook her en der verspreide rotsblokken. Een echt pad is er niet, maar omdat je maar 1 richting kunt volgen kan je niet verkeerd lopen. Dit deel van de trail is dan ook heel eenvoudig.

Na 20 tot 25 minuten lopen wordt de canyon breder, loop dat brede deel voorbij. Voor je zie je de wat hogere noordelijke wand van Road Canyon, een belangrijk oriëntatiepunt is een robuuste rode hoodoo met een lichte kap. Als je die hoodoo ziet, dan is het ook mogelijk om de Fallen Roof Ruin te zien. Die bevindt zich boven je, een stuk rechts van de hoodoo, op een richel ongeveer halverwege de rotswand.

Kijk nu, voordat je omhoog klimt, eerst goed hoe de richels over de rotswand heenlopen. En probeer vooraf te bepalen welke route je wilt gaan volgen. Het beste is om ergens links van de Fallen Roof Ruin omhoog te gaan, en dan naar rechts te gaan via de richel waarop zich rotswoning bevindt. 

 

Waypoints
N37° 23' 47", W109° 56' 38"  =  afslag Cigarette Springs Road
N37° 23' 26", W109° 53' 18"  =  trailhead
N37° 23' 47", W109° 52' 36"  =  begin afdaling in Road Canyon
N37° 23' 47", W109° 52' 20"  =  Fallen Roof Ruin

Waarschuwing
Kijk ook op onze pagina "Ga niet onvoorbereid naar eenzame gebieden !"
 
onze ervaring

Tijdens elke vakantie zijn er wel momenten die heel speciaal zijn voor me, en ons bezoek aan de Fallen Roof Ruin is er daar één van. Het was fantastisch om daar bij die rotswoning te zitten, en te genieten van de stilte, het uitzicht over Road Canyon en natuurlijk ook van de mooie cliff dwelling zelf. Om Fallen Roof te bereiken moet je wel net even wat meer moeite doen dan voor bijvoorbeeld de meer bekende House on Fire. Een dirtroadrit die deels over slickrock gaat, een hike met wat zoek- en klimwerk, het is nergens echt moeilijk, maar het zorgt er wel voor dat een bezoek aan Fallen Roof net wat avontuurlijker (en daardoor leuker!) is. Dus voor iedereen die geïnteresseerd is in cliff dwellings, en die ook graag even off of the beaten path gaat, is de Fallen Roof Ruin een hele dikke aanrader.

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
links

Natural Born Hikers


 
Links Contact Disclaimer