Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Moki Dugway en Muley Point

© copyright  hanz meulenbroeks
     
Pdf Google Maps Algemene Informatie Fotoserie
     
MOKI DUGWAY

© copyright  hanz meulenbroeksUtah State Route 261 is een 33 mijl lange weg, die net ten noorden van het plaatsje Mexican Hat begint en die uitkomt in de buurt van Natural Bridges National Monument. Het grootste deel van State Route 261 is verhard, maar er is ook 3 mijl lang gravelgedeelte. Alleen dit gedeelte wordt de Moki Dugway genoemd. De Moki Dugway begint ongeveer 8 mijl voorbij Mexican Hat, op een hoogte van 1.623 meter. © copyright  hanz meulenbroeksHet eindpunt – aan de noordzijde - is 1.958 meter hoog. In totaal stijgt de weg dus 335 meter, dit gaat via een aantal smalle bochten met een hellingspercentage van 10%. Het wordt afgeraden (maar niet verboden) om van de weg gebruik te maken met voertuigen die langer zijn dan 8,5 meter. Het uitzicht over de omgeving is erg mooi, zo kan je vanaf de Moki Dugway heel duidelijk Valley of the Gods zien liggen, terwijl in de verte ook de rotsen van Monument Valley zichtbaar zijn.

Iets dat direct opvalt als je informatie zoekt over de Moki Dugway is de schrijfwijze. Daarbij kom je de volgende variaties tegen: Moki, Mokee en Moqui. Spaanse kolonisten die tijdens de 18e eeuw dit gebied introkken, gebruikten het woord moqui voor de overblijfselen van de cultuur van de Pueblo Indianen, en ook voor de Pueblo Indianen zelf. Het woord werd later overgenomen door Engelstalige pioniers, waarbij het verbasterde tot mokee. De Moki Dugway werd in 1958 aangelegd door de mijnbouwmaatschappij Texas Zinc., die via deze route uranium van de Happy Jack Mine in Fry Canyon transporteerde naar een verwerkingsfabriek in Mexican Hat.

 
MULEY POINT

© copyright  hanz meulenbroeksHet noordelijke uiteinde van de Moki Dugway ligt op de Cedar Mesa. Kort voorbij het einde van de gravelweg ligt het begin van een 5 mijl lange onverharde weg, die in zuidwestelijke richting gaat. Aan deze weg liggen twee spectaculaire uitkijkpunten. Het eerste punt kom je na 3,7 mijl tegen, je kan vanaf die plek de Goosenecks van de San Juan River zien liggen.

Muley Point ligt aan het einde van de weg, het biedt een 360º panorama met zicht op Monument Valley, de Navajo Mountains, de Henry Mountains, the Abajos en Sleeping Ute Mountain. Vanwege de enorme uitgestrektheid is het vrij moeilijk om dit alles goed op de foto te krijgen. Muley Point is bij de meeste toeristen nog onbekend, de kans dat je hier geen andere bezoekers tegenkomt is dan ook erg groot. De weg die je beneden onder langs de rots ziet lopen, is de Johns Canyon Road.

Let op: de verzekering van een huurauto is op onverharde wegen niet geldig, eventuele schade wordt niet vergoed.

 
ONZE ERVARING
Wij waren al twee weken aan het rondreizen toen we Muley Point en de Moki Dugway bezochten. Ik denk dat dit sterk meetelt in de manier waarop we deze twee plekken hebben ervaren, we hadden tot dan toe al zoveel prachtige natuur gezien dat we gewoon even ‘vol’ zaten. Ik heb best wel genoten van het uitzicht vanaf Muley Point, maar het gevoel was minder sterk dan tijdens vergelijkbare momenten eerder deze reis. En ook de rit over de Moki Dugway was mooi, maar niet echt heel bijzonder. Toch ben ik wel blij dat we voor deze route gekozen hebben, ondanks mijn matige enthousiasme had ik deze ervaring toch niet willen missen.
 

Links Contact Disclaimer