Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Red Canyon Slot (a.k.a. Peek-a-Boo Canyon)

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

In het rotslandschap van zuidwest Amerika komen veel ravijnen voor, en een bijzondere vorm daarvan is de slot canyon. Het woord ‘slot’ betekent ‘smalle gleuf’; een slot canyon is een kloof met hoge verticale wanden, die erg dicht bij elkaar staan. De meeste slot canyons zijn gevormd in droge gebieden, waar incidenteel heftige overstromingen plaatsvinden. Tijdens dergelijk natuurgeweld schuurt het water met steen en ander puin door de zachtere rotslagen heen, waardoor de smalle kloven ontstaan.

Een van de vele slot canyons in de staat Utah heeft Red Canyon Slot als officiële naam, maar lokale bewoners gebruiken meestal de alternatieve benaming Peek-a-Boo Canyon. De canyon ligt ongeveer 10 mijl ten noorden van de plaats Kanab. (Let op: ook aan de Hole-in-the-Rock Road - nabij de plaats Escalante - ligt een slot die Peekaboo Canyon heet. Dit zorgt soms voor verwarring.)

Als je Red Canyon Slot wilt bezoeken zal je eerst, te voet of met een 4WD-auto, een gebied moeten doorkruisen dat The Sand Hills heet. Onder aan een van de zandduinen ligt een wash, via die wash loop je vanzelf Red Canyon Slot in. De zanderige bodem van de canyon is vlak, en in het eerste deel bevinden zich geen obstakels. Het begin van de canyon is dan ook zeer eenvoudig toegankelijk.

Je kan de canyon enkele honderden meters inlopen. In het begin is het heel smal, vrij snel kom je echter in een wat breder gedeelte uit. Daarna bereik je opnieuw een echt slot canyon stuk, dankzij de golvende, dieprood gekleurde wanden is dit het mooiste deel van Red Canyon Slot. Op sommige plekken bereiken de wanden, die uit Navajo Sandstone bestaan, een hoogte van zo’n 30 meter. Bovendien hangen ze aan de bovenzijde ook enigszins over, het is in dit deel van de canyon dan ook vrij donker.

Na enkele honderden meters wordt de doorgang versperd door een 6 meter hoge chockstone. Het is erg lastig om daar overheen te klimmen, bovendien wordt de canyon voorbij het obstakel snel breder en ook minder mooi. De meeste bezoekers beperken zich dan ook tot het bezoeken van het gedeelte tot aan de chockstone. Je loopt daarna weer door de canyon terug naar de wash. Vlak bij de ingang van de canyon kan je ook een mooie spire gaan bekijken, volg daarvoor het smalle pad dat rechts langs de ingang begint. Je bereikt de spire al na enkele meters.
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
de route

Red Canyon Slot ligt in een wash. Je kan met de auto naar de wash rijden, of je kan ervoor kiezen om te voet te gaan. Als je met de auto gaat, dan zal je gebruik moeten maken van een zeer zanderig ATV-spoor. Het risico dat de auto in het zand vast komt te zitten is bovengemiddeld groot, vierwielaandrijving is dan ook absoluut noodzakelijk. Als je dat risico niet wilt nemen kan je er ook voor kiezen om gebruik te maken van een door een gids begeleide tour, dit is echter wel zeer prijzig.  

Rijd vanuit Kanab (Utah) via State Route 89 naar het noorden (richting Mount Carmel Junction). Na ongeveer 8 mijl zie je aan de linkerzijde de afslag naar de Coral Pink Sand Dunes (Hancock Road). Rijd voorbij die zijweg nog ruim een halve mijl verder naar het noorden via State Route 89, en ga dan rechtsaf (waypoint afslag = N37° 09' 14.9" W112° 34' 27.7"). Je ziet daar een open plek vanwaar het ATV-spoor begint.

Als je ervoor kiest om te voet te gaan, ga dan net voor de open plek linksaf via de oude, niet meer in gebruik zijnde highway die parallel loopt aan State Route 89. Volg die oude weg over een afstand van ongeveer 0,6 mijl, en parkeer de auto dan aan de rechterzijde (waypoint parkeerplaats  =  N37° 09' 37.0" W112° 35' 00.0"). Loop vervolgens via een uitgestrekt duinlandschap in noordoostelijke richting. Het gebied waar je doorheen loopt heet The Sand Hills, het wordt beheerd door het Bureau of Land Management. De afstand van de parkeerplaats tot aan de wash bedraagt, hemelsbreed gezien, ruim 2 mijl. Er zijn geen paden, cairns of andere route-aanduidingen, het gebruik van een GPS is dan ook aan te raden. Bij een gemiddeld tempo duurt het ongeveer 1 uur voordat je de wash bereikt. De wash ligt aan de voet van de laatste zandduin, de afdaling is eenvoudig maar wel vrij steil (waypoint afdaling = N37° 10' 40.0" W112° 33' 20.0"). Beneden in de wash ga je linksaf, ongeveer 10 minuten later bereik je vanzelf de ingang van de canyon.

Waarschuwing
Kijk ook op onze pagina “Ga niet onvoorbereid naar eenzame gebieden!

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
ONZE ERVARING
Het ATV-spoor waarover je naar de wash kunt rijden was zo zanderig dat we geen moment hebben overwogen om daar zelf te gaan rijden. We zijn dus te voet gegaan, de wandeling via het zandduinenveld was niet moeilijk, maar wel wat saai en bovendien, vanwege de voortdurende hoogteverschillen, enigszins vermoeiend. Maar het was het allemaal dubbel en dwars waard, Red Canyon Slot bleek een juweeltje te zijn! De prachtige golvende wanden, de dieprode kleur… dit is een absolute must voor slot canyon liefhebbers.
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
links

American SouthWest
Zion National Park.com
Summit Post.org

 

Links Contact Disclaimer